Kahvi herättää tunteita ja kysymyksiä, joten olemme koonneet tähän vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. Napsauta alla olevia luokkia siirtyäksesi valittuun luokkaan.
Kahvi on herkkä tuote ja siksi sitä on parasta säilyttää sen alkuperäisessä pakkauksessa. Kahvin aromit ovat haihtuvia ja eteeriset öljyt härskiintyvät nopeasti joutuessaan kosketuksiin ilman hapen kanssa. Hyvin suljetussa pakkauksessa, joka säilytetään pimeässä ja viileässä, mieluiten jääkaapissa, kahvi säilyy hyvin n. 10 päivää.
Jos kahvi altistuu ilmalle, valolle ja lämmölle, aromit tuhoutuvat muutamissa tunneissa.
Se, kuinka moneen kupilliseen kahvia paketti riittää, riippuu osittain siitä, kuinka vahvasta kahvista pidät ja kuinka suuren kupin juot.
Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että 1 kahvimitta/ruokalusikallinen per 1,5 dl vettä (6-8 g per 1,5 dl) antaa vakiovahvuuden kahville. Joten 450 g:n pakkauksesta voit odottaa saavasi 55–75 kupillista kahvia (riippuen siitä, kuinka paljon jauhetta käytät kuppia kohden).
Pikakahvi on kuivattu uute, joka liuotetaan veteen ja valmistetaan teollisessa prosessissa, jossa pavut sekoitetaan, paahdetaan, jauhetaan ja valmistetaan valmiiksi kahvijuomaksi, joka vastaa normaalia keittämistä. Vesipitoisuus poistetaan pakastekuivaamalla.
Löfbergin pikakahvi on pakastekuivattu. Tämä tarkoittaa, että neste haihdutetaan tiivisteeksi, joka jäätyy -40 C:ssa ohueksi kerrokseksi, joka rikotaan sitten pieniksi paloiksi ja kuivataan tyhjiössä. Tämä auttaa säilyttämään kahvin aromin, mutta on monimutkaisempaa ja kalliimpaa kuin muut menetelmät.
Löydät pikakahvivalikoimamme täältä
Koska annostelet suunnilleen saman määrän kahvia yhteen espressoon kuin kupilliseen keitettyä kahvia, ne sisältävät yleensä myös saman määrän kofeiinia. Kofeiini on helposti liukeneva, mikä tarkoittaa, että molemmissa tapauksissa saat suunnilleen saman määrän kofeiinia, mutta espresson pitoisuus on korkeampi.
On myös muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa kahvin kofeiinipitoisuuteen. Muun muassa annostus ja käyttämäsi kahvin tyyppi. Kofeiinipitoisuus vaihtelee luonnollisesti kahvipavuista riippuen, mutta karkeasti laskettuna voidaan todeta, että Arabica-kahvi sisältää n. 1 % kofeiinia ja robusta sisältää n. 2 %.
Laskentaesimerkki 100 % Arabicalle.
Annostus 8 g kahvia (kofeiinipitoisuus 1 %) on 80 mg kofeiinia kuppia kohden.
Suodatinkahvi
1,35 dl (135 g)
Kofeiinipitoisuus: 80/135 = 0,6 mg/g
Espresso
3,5 cl (35 g)
Kofeiinipitoisuus: 80/35=2,3 mg/g
Ei. Avaamatonta jääkahvia ei tarvitse säilyttää jääkaapissa, mutta suosittelemme (parhaan makuelämyksen saamiseksi), että juot jääkahvin jäähdytettynä. Tuotteiden säilyvyys on 8 kuukautta avaamattomana ja tämä pätee sekä huoneenlämmössä että jääkaapissa säilytettyhin jääkahveihin (säilytys kuitenkin enintään 25 asteessa). Avattu jääkahvipurkki sen sijaan kannattaa säilyttää jääkaapissa ja juoda vuorokauden sisällä.
Löydät ICE-jääkahvivalikoimamme tästä
Kyllä, ICE-jääkahvit sisältävät kofeiinia. Kofeiinia on noin 46 – 51 mg per tölkki mausta ja reseptistä riippuen. Vertailun vuoksi yleensä sanotaan, että pieni kuppi 135 ml:n suodatinkahvia sisältää noin 80 mg kofeiinia.
Näet tuotekohtaiset kofeiinipitoisuudet tästä:
Cold brew, jota kutsutaan myös kylmäkeitetyksi kahviksi, haudutetaan kylmällä vedellä 16 tuntia, mikä antaa makeamman ja pyöreämmän kahvin maun, lähes täysin ilman katkeruutta.
Jos haluat kokeilla oman kylmäjuoman valmistamista, löydät reseptin täältä!
Löfbergsin Cold Brew löydät täältä
Ratkaisevin ero Cold Brewn ja jääkahvin välillä on kahvin valmistus ja lämpötila. Cold Brew haudutetaan kylmällä vedellä pitkään, mikä antaa makeamman ja pyöreämmän kahvin maun, lähes täysin ilman katkeruutta. Jääkahvi taas valmistetaan kuumasta keitetystä kahvista, joka jäähdytetään. Tämä johtaa siihen, että kaksi erilaista kylmäkahvia antavat kaksi täysin erilaista makuelämystä.
Ei, se on vain kahvia ja vettä.
Yleinen uskomus on, että kevyemmin paahdetut kahvit ovat hellävaraisimpia vatsalle, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Kahvissa on useita orgaanisia happoja, jotka hajoavat tummemman paahtamisen aikana. Vaaleapaahtoinen kahvi ja keskipaahdettu kahvi on siksi yleensä happamampaa, kun taas tummapaahtoinen kahvi voi olla hieman hellävaraisempaa vatsalle.
Koska ei kuluteta paahdettua kahvia vaan uutetta (eli haudutettuna tai keitettynä), juoman ravintosisältö kiinnostaa.
1 dl:lle keitettyä kahvia luvut näyttävät tältä:
Energiaa (kcal) 0,0
Energia (kJ) 0,0
Hiilihydraatit (g) 0,30
Rasvaa (g) 0,00
Proteiini (g) 0,00
1 dl juomavalmista pakastekuivattua kahvia (pikakahvi) sisältää:
Energiaa (kcal) 2,0
Energia (kJ) 8,5
Hiilihydraatit (g) 0,40
Rasvaa (g) 0,00
Proteiini (g) 0,10
Jotta kahvista tulee todella hyvää, annostelu on ratkaiseva tekijä. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi annostele 1 kahvimitta/rkl/1,5 dl vettä (6-8 g/1,5 dl). Ihanteellinen haudutuslämpötila on 92-96°C, jolloin kahvi saavuttaa täyden aromaattisuutensa ja vahvuutensa. Muista myös säilyttää kahvi kuivassa ja viileässä paikassa, mieluiten jääkaapissa, hyvin suljetussa alkuperäispakkauksessaan, jotta kahvin aromit säilyvät parhaiten.
Avattu pakkaus tulee käyttää 10-14 päivän kuluessa.
Pidä huolta kahvinkeittovälineistäsi, se on kaikkein tärkeintä. Tässä vielä muita lisävinkkejä täydellisen kahvin valmistukseen:
Työskentelemme kestävän kehityksen parissa, koska perusarvoissamme on vastuun ottaminen ympäristöstämme. Yrityksen perustamisesta 1906 lähtien olemme olleet aidosti sitoutuneita ympäröivään yhteiskuntaan. Työskentelemme sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti kantaaksemme vastuuta ihmisistä ja ympäristöstä pavusta kuppiin saakka. Meille on sanomattakin selvää, että kahvin tulee sekä maistua että tehdä hyvää.
Teemme kaikkemme varmistaaksemme, että kaikki ostamamme ja sitten myymämme kahvi käsitellään hyvin sen kaikissa vaiheissa. Joitakin esimerkkejä tästä ovat:
Lajittelemme kaikki jätteemme!
Sertifioitu kahvi tarkoittaa, että pakkauksessa on tuotemerkintä, kuten luomu, Fairtade, Rainforest Alliance ja UTZ.
Jotta tuote voidaan merkitä tällaisella ympäristömerkillä, kahvin on oltava viljelty maatiloilla kyseistä sertifikaattia/merkkiä koskevien asetettujen kriteerien mukaisesti. Tämä tarkastetaan kaikilla tasoilla viljelijästä tuottajaan.
Merkitsemällä kaikki kahvimme merkeillä Luomu, Reilu kauppa tai Rainforest Alliance, haluamme auttaa sinua osallistumaan kestävään kehitykseen. Kun valitset Löfbergsin, saat aina hyvää ja vastuullista kahvia, eikä sen tarvitse olla sen vaikeampaa.
Suuri osa kestävyystyöstämme pitää sisällään sertifioiduilla viljelmillä tuotetun kahvin kysynnän ja kulutuksen lisäämistä. Vuonna 1995 toimme ensimmäisen kontin luomukahvia Ruotsiin. Olemme nykyisin yksi maailman suurimmista luomuviljellyn ja Reilun kaupan kahvien maahantuojista.
Nykyisin koko tuotevalikoimamme on sertifioitu. Se on yksi tapa tehdä asiat sinulle helpoksi. Valitessasi Löfbergsin, valitset aina hyvää ja kestävällä tavalla tuotettua kahvia.
Rainforest Alliance on itsenäinen organisaatio ja merkki, joka pyrkii säilyttämään luonnon monimuotoisuutta ja luomaan kestäviä viljelykäytäntöjä ja toimeentuloa kahvinviljelijöille. He pyrkivät parantamaan viljelijän viljelykäytäntöjä, suojelemaan paikallisia ekosysteemejä sekä parantamaan sekä viljelijän että työntekijöiden taloutta ja sosiaalisia olosuhteita.
Reilu kauppa on itsenäinen tuotemerkki, joka keskittyy ihmisoikeuksiin. Merkintä takaa viljelijälle vähimmäishinnan ja lisäksi osuuskunnalle lisäpalkkion. Se luo paremmat edellytykset viljelijöille ja työntekijöille parantaa työ- ja elinolojaan.
Reilu kaupan työn ansiosta myös:
Kaikilla sertifioiduilla kahveilla on tunnusnumero, joka kulkee kahvin mukana aina kahvinviljelijästä/osuuskunnasta kahvinpaahtimoon asti. Tämä tarkoittaa, että voimme aina seurata, mistä kahvi on peräisin, ja sen jälkeen myös tarkistaa, että rahat menevät kahviviljelijälle. Näemme myös, mihin osuuskunnan saama lisäpalkkio on käytetty. Se voi olla esimerkiksi uusia teitä, rokotuksia, koulutusta tai teknisiä laitteita. Katsomme myös itse, kun olemme tapaamassa kahvinviljelijöitä, mitä kehitystä paikan päällä on tapahtunut.
Voittoa tavoittelematon yhtiö, jonka tavoitteena on rahoittaa ja toteuttaa omia kehityshankkeitaan pienkahvinviljelijöiden elinolojen parantamiseksi. Tavoitteena on vahvistaa kahvinviljelijöiden kilpailukykyä lisäämällä sekä tuottavuutta että kahvin laatua ja siten parantaa elintasoa kestävällä tavalla.
Kahvimaailmassa on suuria haasteita, kuten ilmastonmuutos, kahvin arvoketjun taloudellinen epätasapaino ja tulevien sukupolvien kiinnostuksen säilyttäminen kahvin viljelyyn.
Ilmastonmuutos johtaa arvaamattomiin sääolosuhteisiin rankkasateista ja jatkuvasta kuivuudesta moniin muihin seikkoihin, jotka vaikuttavat negatiivisesti sekä kahvin laatuun että satoon. Tämä puolestaan vaikeuttaa kahvinviljelijöiden taloudellista tilannetta ja vaikuttaa tulevien sukupolvien etuihin jatkaa kahvin kasvattamista, mikä pitkällä aikavälillä uhkaa hyvän kahvin saatavuutta.
Voit lukea vastuullisuudestamme lisää täältä
Älä heitä pakkausta roskikseen!
ICE:mme on pakattu CartoCan® -kartonkiratkaisuun, joka on valmistettu uusiutuvasta raaka-aineesta, joka kierrätetään paperina lähimmällä kierrätysasemalla. Pieni tiivistenauha (kansi) koostuu alumiinista ja on luokiteltu metalliksi.
Kahvipakkaukset tulee lajitella seuraavasti:
Suodatinkahvipakkausissamme on paperikääre ohuen muovipakkauksen ympärillä. Tällä yhdistelmällä pystymme vähentämään muovin määrää pakkauksissamme makuja ja aromeja vaarantamatta.
Rikkoutumattoman kahvipakkauksen säilyvyysaika voi olla pitkä, koska pakkaamme sen ilman happea, mikä auttaa säilyttämään kahvin aromit. Pakkausmateriaalin tiiveys on myös tärkeää hapen tunkeutumisen ja aromien karkaamisen estämiseksi.
Takaamme, että säilyvyysajan sisällä kahvi maistuu ja toimii yhtä hyvin vastapaahdettuna, kunhan sitä säilytetään tiiviissä pakkauksessa. Avattu pakkaus tulee säilyttää tiiviisti suljettuna, pimeässä ja viileässä, mieluiten jääkaapissa. Tällä tavalla kahvi voi maistua hyvältä n. 14 päivän ajan pakkauksen avaamisesta.
Det finns inte någon ingrediensförteckning på våra förpackningar för att under beteckningen ”kaffe” får endast produkt säljas som uteslutande innehåller rostade kaffebönor. Det finns alltså ingen annan ingrediens än kaffe i våra förpackningar. Om man däremot blandar kaffebönorna med andra ingredienser måste detta tydligt framgå i en innehållsförteckning.
Kahvipavussa on rasvaa, ja kun papuja paahdetaan, se tulee ulos öljyn muodossa. Kahviöljy on siis luonnollinen osa kahvipapua ja eteeriset öljyt kantavat mukanaan monia kahvin makuja. Öljypitoisuus vaihtelee eri pavuissa ja korkea öljypitoisuus osoittaa, että kahvi on korkealaatuista.
Valitettavasti emme voi tehdä paljon estääksemme öljyn vuotamista kahvipavuista paahtamisen aikana. Mitä tummempi paahto, sitä enemmän öljyä vuotaa pavuista. Öljyn näkyminen valmiin kahvin pinnalla ei ole siis vaarallista vaan pikemminkin luonnollinen osa kahvia. On siis tärkeää puhdistaa kahvinkeittovälineet säännöllisin väliajoin, että myös öljyjäämät niistä puhdistuvat ja kahvi maistuu entistä paremmalta.
Löfbergs perustettiin vuonna 1906. Kaikki alkoi siitä, kun veljekset Anders, John ja Josef Löfberg myivät Löfbergsin kahvia tiskin kautta lähiseuduilla. Yli sadan vuoden ajan intohimomme sekä maistuvaan että hyvään kahviin on ohjannut toimintaamme, ja nykyään Löfbergsiä tarjoillaan kaikkialla maailmassa.
Voit lukea historiastamme lisää täältä